Cum arată un road-trip prin România cu o mașină electrică? O conversație despre sustenabilitate & energie cu Alessio Menegazzo, ENEL

Care sunt cele mai importante provocări și soluții în sustenabilitate, energie regenerabilă sau digitalizarea sistemelor și proceselor? Cum arată piața mașinilor electrice și a posibilităților de încărcare prin toată România în 2021? Cum se transformă strategiile de business ale marilor companii în contextul pandemic, al digitalizării și al crizelor climatice? O conversație între fondatorul Future Magazine, Ciprian Stănescu și Alessio Menegazzo, Head of Sustainability & Public Affairs al Enel Romania.

Alessio.png

Următorii 10 ani ar trebui sa fie despre energie regenerabilă și digitalizarea sistemelor. Ce contribuție poate avea o companie ca Enel în România și la nivel global în această misiune?

Enel joacă deja rolul de accelerator în dezvoltarea pieței de energie din România în ceea ce privește eficiența energetică și energia regenerabilă. Planul strategic Enel prezentat la finalul anului trecut și care vizează perioada 2021 - 2023 arată că, atât la nivelul Grupului, cât și local, în România, va investi masiv în regenerabile şi în reţele. Cele două, alături de viteza de reacție și execuție, digitalizare și „customer centricity” reprezintă ingredientele de bază pentru a fi lider în tranziția energetică.

Inovarea este cheia pentru un progres sustenabil  și  aspectul crucial pentru a sprijini și a accelera tranziția energetică, care trebuie să fie incluzivă, justă și accesibilă. Totodată, inovarea necesită mult angajament și resurse pe măsură.

Credem că trebuie aduse în discuție și promovate capacităţile de stocare a energiei, bateriile și sistemele de echilibrare a rețelei prin managementul consumului (Demand Response) care sunt deja soluţii utilizate la scară largă la nivel european pentru a gestiona caracterul imprevizibil al energiei din surse regenerabile. În România, aceste soluții tehnologice sunt însă aproape inexistente. Suntem cel mai mare operator din lume ce oferă soluții de Demand Response, cu beneficii directe pentru consumatorii industriali, reflectate în venituri. Aplicăm aceste scheme în Marea Britanie, America de Nord. În Polonia, de exemplu, o piață cu mecanisme de echilibrare relativ similare cu cele din Romania, există 500-600 de MW pe care operatorul de transport îi are la dispoziție.

Implementarea pe plan local a unor astfel de tehnologii ar putea pune capăt unor dificultăți ale sistemului şi un nou val de investiţii în domeniul energiei verzi ar putea fi lansat. Predictibilitatea regenerabilelor este într-adevăr mai scăzută, cu toate acestea folosind experiența altor state, România trebuie să se dedice activ acestui parcurs. Scopul final este să avem un sistem energetic descentralizat și flexibil, unde consumatorii să devină participanți activi ai sistemului și să beneficieze de energia produsă cât se poate de aproape de locul de consum și cu emisii de CO2 la cele mai scăzute cote. Asta va fi posibil numai prin electrificare.

România este o țară cu un potențial mare de creștere economică, însă cu siguranță sunt încă multe lucruri de făcut pentru decarbonarea acesteia. Toate activitățile pe care Enel și le propune iau în calcul evoluția țării, creșterea flotei de regenerabile, o digitalizare sporită, toate acestea ținând cont de accelerarea obiectivelor de decarbonare promovate de Comisia Europeană. 

Enel își propune să accelereze aceste transformări majore pentru a aduce o valoare adaugată în viața clienților. Ne dorim ca aceștia să poată beneficia de cele mai bune oferte care să le permită accesul pe piața liberă și, în același timp, să îmbunătățească calitatea serviciilor cu un impact cât mai scăzut asupra mediului 

1480721965994.jpg

La ce ne putem aștepta în România în următorii 3 ani în termeni de sustenabilitate și digitalizare?

Schimbările climatice și investițiile se traduc într-un rezultat economic puternic. Pe masură ce avansăm către o lume mai sustenabilă, aceasta va genera noi locuri de muncă și va proteja mai bine mediul înconjurător, de aceea trebuie să întâmpinăm tranziția energetică cu deschidere și să devenim parte activă a acesteia. 

Țintele pentru 2030, modul în care acestea sunt transformate și valorificate pentru toate părțile interesate, în care subiecte precum sustenabilitatea și digitalizarea se identifică tot mai des ca motoare pentru viitor, schimbă deja roluri și strategii.

Sustenabilitatea este cheia pentru organizațiile care vor să rămână competitive iar soluțiile digitale au potențialul de a contribui, de asemenea, la scăderea emisiilor globale de dioxid de carbon.

Strategia unei companii bazate pe conceptul de sustenabilitate va crea o piaţă importantă de servicii şi produse noi în România. În același timp, sunt necesare viziune şi voinţă pentru a merge mai departe. Fiind o companie globală, Enel are o responsabilitate majoră față de angajați, comunități și mediul înconjurător. Pentru Enel, sustenabilitatea a devenit centrul strategiei de business, este integrată în fiecare aspect al afacerii pentru a găsi în mod constant noi soluții de a reduce impactul asupra mediului, pentru a răspunde nevoilor comunităților locale și pentru a îmbunătăți siguranța angajaților și partenerilor noștri.

Considerăm această responsabilitate o mare oportunitate de a îmbunătăți viața oamenilor. Nu mai vorbim doar despre un model de afaceri în care ne axăm pe ceea ce facem, ci cum interacționăm cu părțile implicate și ce tip de discuție putem purta, fiind necesară o contribuție mai mare din partea noastră. Trebuie să reușim să intrăm cât mai mult în comunități formate din cetățeni, nu doar din clienți, care ne pot furniza o mulțime de informații esențiale pentru a putea obține rezultate și mai bune. Dialogul, interacțiunea și empatia sunt necesare pentru că acesta este momentul în care stabilim traiectoria afacerilor.

Sustenabilitatea energetică este strâns legată de finanțarea sustenabilă. Ce rol poate juca Enel în acest domeniu alături de actorii din sectorul financiar?

Sustenabilitatea reprezintă o pârghie critică pentru generarea de valoare economică și socială. Cu toții trebuie să depunem eforturi pentru alegeri durabile, deoarece Agenda Națiunilor Unite 2030 ar trebui considerată o țintă concretă. Finanțarea sustenabilă reprezintă cheia pentru mobilizarea capitalului privat și celui public către investiții durabile, accelerând astfel realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU.

Comisia Europeană a început să ia măsuri clare pentru a oferi sectorului financiar posibilitatea de a accesa calea către o economie mai verde. Implicarea sectorului financiar vine ca sprijin în lupta de reducere a impactului negativ asupra mediului, progresând spre sustenabilitatea și competitivitatea economiei UE.

Impactul schimbărilor climatice reprezintă un factor de amenințare pentru stabilitatea financiară și poate duce la pierderi economice substanțiale în caz de inundații sau secetă. Multe dintre investițiile actuale ar putea sfârși prin a fi inutile dacă nu ne conectăm și nu acționăm mai rapid cu privire la problemele legate de încălzirea globală.

Activitățile economice sustenabile reprezintă oportunități de afaceri care trebuie să fie valorificate la potențial maxim, iar sectorul financiar are posibilitatea de a spori finanțarea sustenabilă. 

Enel este lider în domeniul finanțării sustenabile și dorește să promoveze cele mai bune practici pentru dezvoltare și subvenționare. Pe lângă obligațiunile legate de sustenabilitate (Sustainability Linked Bonds), Enel a dezvoltat și o serie de alte instrumente coerente pentru a contribui la atingerea ODD ale ONU, prezentând modul în care sustenabilitatea poate fi integrată între instrumentele de finanțare ale companiei. 

33-338673_m.jpg

Piața mașinilor electrice a crescut cu peste 140% în 2020 față de 2019. Presupunând un trend în creștere pentru 2021-2023, cum creștem numărul și disponibilitatea stațiilor de încărcare în țară? Cum arată un road-trip prin România cu o mașină full electric?

Relaxant și sănătos pentru mediul înconjurător. Dezvoltarea unei infrastructuri de încărcare pentru mașinile electrice este o prioritate pentru Enel X România.

Avem deja peste 120 de puncte de încărcare publice pentru mașini electrice pe tot cuprinsul țării și vrem ca anul acesta să ajungem la 500. Înregistrăm sute de încărcări pe săptămână și deja trasăm noi rute: conectăm țara de la est la vest și ne-am propus să facem același lucru, de la nord la sud. Pe ruta Constanța – Timișoara, stațiile noastre de încărcare sprijină orice călătorie într-un vehicul electric.

Conform unui studiu recent, vânzările de mașini electrice vor crește anual cu 30% în următorul deceniu. În 2030, una din trei mașini noi vândute va fi electrică. 

Se poate observa că prețurile mașinilor electrice se apropie tot mai mult de cele ale mașinilor pe motorină sau benzină, diversificându-se și gama de modele puse în vânzare. Rămâne totuși preocuparea clienților cu privire la autonomia unei astfel de mașini electrice și la carența infrastructurii de alimentare din România.

Rețeaua stațiilor de încărcare în țară este în acest moment încă în curs de dezvoltare, existând câteva programe pentru promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic – stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Într-adevăr, o călătorie mai lungă prin țară cu o mașină exclusiv electrică poate avea posibile limitări din cauza lipsei frecvente de stații de încărcare, șoferul fiind nevoit să cerceteze cu atenție harta acestora pentru a se asigura că mașina sa nu rămâne fără combustibil. 

Guvernele ar putea influența atitudinea cetățenilor cu privire la achiziția de mașini electrice prin măsurile adoptate pentru recuperarea economică post-pandemie. De exemplu, Germania a alocat 2,8 miliarde de dolari pentru infrastructura sa de încărcare a mașinilor electrice. În plus, a anunțat că  este obligatoriu ca toate stațiile de alimentare să se echipeze cu cel puțin un punct de încărcare pentru autovehicule electrice.  

Germania, alături de alte state mai dezvoltate, ar putea reprezenta pentru România un exemplu de bune practici în această direcție, precum și în cea legată de sprijinul oferit la cumpărarea unei mașini electrice, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. 




Previous
Previous

NFT - Cum vindem și cumpărăm artă digitală în Blockchain?

Next
Next

”Avem un buget ambițios și responsabil”, Anca Dragu, Președinta Senatului la Future Talks