Corneliu Bodea, Adrem: ”Contorul va cumpăra energie în funcție de ce spune piața în acel moment”

„România este mai pregătită decât alte țări, din anumite puncte de vedere, pentru tranziția energetică. Beneficiem de un mix natural de resurse energetice fantastice (solară, eoliană, hidrologică) și asta o face pregatită, pentru că principala provocare spre o economie curată trece prin nevoia de a echilibra resursele energetice. Însă, am rămas în urmă cu digitalizarea infrastructurii, și aici suntem nepregătiți. Ar trebui să instalăm în următorii 8 ani peste 6,000 MWh ca să atingem ținta europeană, ponderea de 38% energie regenerabilă.” – Corneliu Bodea, CEO Adrem și Președinte al Centrului Român al Energiei, la Future Talks #27 Tranziția României la Economia Verde.

Corneliu a atras atenția că infrastructura flexibilă – care ne permite intervenții în timp real – ar trebui să fie o prioritate pentru a putea accepta proiectele majore de energie regenerabilă. Și pentru că va fi dificil pe viitor să ținem pasul cu infrastructura de transport, pentru a face față acestor proiecte, tendința va fi să ne orientăm spre proiecte mai mici, mai discrete și mai aproape de locul de consum. Observăm o astfel de direcție, de exemplu, în dezvoltările imobiliare care includ soluții de generare eficientă de energie.

România este obligată să facă eforturi spre economie curată, iar digitalizarea infrastructurii de energie și universul pe care îl va deschide acest sistem Demand Control și IoT reprezintă o nișă cu oportunități importante pentru start-up-uri și noii antreprenori: „Gândiți-vă cum se va schimba mediul de contractare a energiei – vom avea un viitor în care contorul va cumpăra energie, pentru prosumator, în funcție de ce spune piața în acel moment. Acest domeniu va fi cel puțin egal cu ceea ce a însemnat explozia internetului în trecut!”

#FutureTalks este un proiect SIS dezvoltat încă din 2020 alături de UniCredit Bank pentru a construi săptămânal conversații despre viitor, sustenabilitate și tehnologie.

Previous
Previous

Ovidiu Toma, CryptoData: ”Lansăm un satelit experimental pe orbita inferioară a Pământului în 2022”

Next
Next

Cum ne pregătim mintea pentru viitor? Sandra Jitianu si Matei Stanculescu la Future Talks