Cele mai importante 5 skills pentru viitor?

Există numeroase studii despre job-urile și abilitățile viitorului – de la recentul raport OECD despre skills of the future până la analizele World Economic Forum sau Institute for the Future. Multe din aceste studii iau în calcul, așa cum este și cazul, geografii diverse și culturi multiple pentru a evidenția trenduri globale în muncă, educație sau învățare continuă.

SIS (Social Innovation Solutions) a realizat de asemenea în ultimii ani diverse analize despre job-urile, abilitățile și competențele viitorului și alături de miile de tineri din incubatoarele Future Makers sau Social Impact Award a construit o listă de 16 skills pentru viitor. Ce cred însă românii despre abilitățile și competențele viitorului atunci când ne uităm la următorii 10-15 ani? SIS, împreună cu IZIdata, a realizat în lunile august-septembrie un studiu național cu 1002 repondenți ce a urmărit, printre altele, să afle relația românilor cu viitorul, educația, tehnologia sau schimbările climatice.

xa.png

La întrebarea care sunt cele mai importante skills pentru viitor, pe locul 1 se situează abilitățile în tehnologii noi, urmate de adaptabilitate și creativitate. Lumea de astăzi este într-o continuă transformare tehnologică, în care mediul digital și inteligența artificială joacă un rol determinant. În același timp, nevoia de adaptabilitate la un viitor în care incertitudinea pare singura certitudine este văzută ca una din cele mai importante abilități – fiind considerată #1 skill în mediul urban, față de media națională. Conversații despre alte rezultate ale studiului SIS despre viitorul muncii sau abilități pentru viitor vor avea loc în cadrul Future Summit, cel mai mare eveniment al anului despre trenduri de viitor, sustenabilitate și tehnologie.

Studiu Skills 3.png

Diferențe semnificative despre percepția românilor față de cele mai importante skills pentru viitor se pot observa și la grupe de vârstă diferite: dacă pentru tinerii între 25 și 34 de ani adaptabilitatea este cel mai important skill pentru următorii ani, pentru persoanele de peste 45 de ani abilitățile în tehnologii noi par cele mai importante. Diferența poate să vină mai degrabă din perspective diferite asupra viitorului carierei - antreprenoriale (tineri) și mai degrabă de angajat (45+) cât și din faptul că tinerii, categoria mai mare de 15-34, sunt mult mai obișnuiți cu multe din aceste noi tehnologii.

Studiu Skills 2.png

Toate cele 16 skills puse în analiză, din care sunt prezentate primele 13, sunt esențiale pentru un viitor în care capacitatea de adaptare, creativitate și conectare la noile tehnologii par cheia succesului. Dacă de exemplu cel mai căutat loc de muncă în 2030 va fi cel pe care ni-l putem construi, atunci toate cele 16 skills sunt necesare – de la empatie și abilități de leadership într-o lume multiculturală până la capacitatea de colaborare virtuală și abilități în tehnologii noi. Lista celor 16 skills include abilități și competențe.

________________

Metodologia studiului efectuat de IZIData: chestionar online autoadministrat, cu un eșantiona de 1002 respondenți cu vârste între 14 și 64 de ani, stratificat pe structura națională a României, efectuat la comanda Social Innovation Solutions în luna august 2021.

Lista de skills pentru viitor pusă la dispoziția respondenților include un număr de 16 skills selectate de echipa SIS în urma analizei mai multor rapoarte și studii ale: World Economic Forum, European Center for the Development of Vocational Training, LinkedIn Talent Trends Report; Workforce of the Future, PWC; Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation, McKinsey; Future of Work, Deloitte sau Bureau of Labor Statistics of the US, și opinii personale ale autorului Ciprian Stănescu. Lista nu este exhaustivă și este în continuă transformare.

 

 

 

Previous
Previous

Dorința de învățare și dezvoltare, în top 3 atitudini pentru următorii 15 ani

Next
Next

101 young entrepreneurs enter the Future Makers incubator